Nieuws: volg hier de laatste werkzaamheden
16 mei 2023: Vandaag was een speciale excursie naar Mijn Rijckholt en naar de vuursteenmijn voor allemaal mensen die ons gesteund hebben met materiaal, diensten of anderszins. Ook deze mensen waren zeer enthousiast over het resultaat.
13 mei 2023: Nu alles vernieuwd is, moeten de gidsen bijgeschoold worden. We bespreken het nieuwe seizoen en brengen een bezoek aan Mijn Rijckholt en aan de Vuursteenmijn. De mijn heeft nu een verhaal door de bezoekersgang. Dit verhaal bouwt op en gaat over geologie, prehistorie en archeologische onderzoek, boeiend van de ingang tot helemaal aan het einde van de gang. Er zijn informatieborden en vitrines die ieder een stukje van het verhaal vertellen. Ook zijn in het venster speciieke zaken uitgelicht in de mijngangen die het verhaal ondersteunen.
Rene Haemers heeft met de Werkgroep vuursteenmijn het verhaal opgezet en geeft bij de diverse borden, vitrines en vensters uitleg over het verhaal en over de specifieke onderdelen die te zien en te vertellen zijn.
Fons Horbach heeft in de jaren 60 nog mee opgegraven en is nog altijd gids in de vuursteenmijn. Hij vertelt enthousiast over het werk van de jaren 60. De huidige gidsen hangen aan zijn lippen, er zijn er niet veel meer die kunnen vertellen hoe in de jaren 60 gewerkt werd.
12 mei 2023: De opening van de vuursteenmijn eergisteren, heeft veel aandacht getrokken. In Dagblad de Limburger stond een mooi artikel van Jeroen Geerts over de opening.
Ook 1Limburg heeft aandacht voor de opening van de vuursteenmijn en Mijn Rijckholt in hun nieuws item.
De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft ook een nieuws item over de opening.
De nieuwspagina van de website van Staatsbosbeheer maakt ook melding van de opening.
De website Monumentaal heeft een hele nieuwspagina over de opening.
De provinciale TV zender L1 heeft een nieuwsitem over de opening.
10 mei 2023: Vandaag is de grote opening van het Regionaal Informatiecentrum Mijn Rijckholt en de vuursteenmijn in het Savelsbos
Tot op het laatste moment wordt gewerkt om Mijn Rijckholt puntgaaf te maken.
Blinkend van trots is Mijn Rijckholt klaar voor de opening.
De opening wordt verricht door ongeveer 50 personen die hard gewerkt hebben aan de totstandkoming van Mijn Rijckholt en de Vuursteenmijn. Dit zijn de vrijwilligers, de aannemer en adsviesbureau's, de subsidiegevers en de overheden. Een heel divers gezelschap dat ontvangen wordt met koffie en Limburgse vlaai.
In de kloostergang van het voormalige Dominicanenklooster verzameld iedereen. Het regent buiten. De voorzitter van de Van Schaikstichting, Joep Orbons, heet iedereen welkom en leidt de opening in.
Vervolgens presenteert Anya Nieuwierra van Visit Zuid-Limburg een nieuwe vuursteenwandeling door het gebied.
De burgemeester Alain Krijnen samen met de wethouder Gerry Jacobs van de gemeente Eijsden-Margraten opent vervolgens Mijn Rijckholt.
Joep Orbons geeft aan de burgemeester en wethouder een rondleiding door Mijn Rijckholt.
Vervolgens bekijken de genodigden Mijn Rijckholt.
Meerdere goed gevulde vitrines.
Folders van Visit Zuid Limburg en van de Vuursteenmijn.
Nog even een groepsfoto.
Vervolgens vertrok het gezelschap naar de vuursteenmijn.
Bij het pleintje voor de ingang van de vuursteenmijn, rondom het prachtige kunstwerk van de vuurstenbewerking, verzamelt de groep
Joep Orbons heet iedereen welkom bij de vuursteenmijn en geeft een korte introductie van de locatie en van de mijn
Arjan de Zeeuw, directeur van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed als subsidiegever van de consolidatie van de mijn geeft uitleg over de instandhouding van archeologische monumenten.
Hij overhandigt aan de Van Schaikstichting een boek over archeologische monumentenzorg.
Vervolgens overhandigt hij aan Staatsbosbeheer een Monumentenpaspoort omdat de vuursteenmijn een erkend rijksmonument is.
Sylvia Thijsen, directeur Staatsbosbeheer, geeft een verhaal over de inpassing van natuur en cultuur en dat de vuursteenmijn daar een mooi voorbeeld van is.
Hij overhandigt een boek over natuurbeheer aan de medewerkers van de Van Schaikstichting.
De Gedeputeerde Geert Gabriels van de provincie Limburg houdt ook een verhaal en samen met Arjan de Zeeuw van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en Sylvo Thijsen van Staatsbosbeheer openen ze de vuursteenmijn, ook weer met een vuursteentje.
Binnen in de mijn geven Jose Schreurs en Fred Brounen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en Joep Orbons van de Van Schaikstichting aan de directeuren, gedeputeerde en wethouder uitleg over de vuursteenmijn en de werkzaamheden die uitgevoerd zijn.
Het weer heeft geweldig goed meegewerkt want de voorspellingen was een hele dag regen. Gelukkig bleef het tijdens de wandeling en bezoek buiten droog en kwam zelfs het zonnetje nog even door.
Wij kijken terug op een zeer geslaagde opening en afsluiting van de verbouwing en herinrichting van Mijn Rijckholt en de vuursteenmijn.
Foto's Tycha Buekers.
8 mei 2023: Het IC word verder ingericht. Met vereende krachten wordt de heilige eik het IC ingedragen, rechtop gezet en in het daarvoor bestemde hoekje geplaatst.
Anneke van Hupkens Industrial Models is druk bezig en heel secuur de model mijn aan het schilderen, nauwelijks van echt te odnerscheiden.
Nicole en Frans zijn met de kinderhoek bezig om het hutje in te richten. Dak er op. heilige eik aankleden. Het is een lekker hutje met allemaal prehistorische spulletjes.
Teun en Joep hangen het grote touchscreen op. helemaal voorbereid past de achtergrond van het touchscreen mooi in de tekenwand.
Ook in de mijn worden de laatste zaken afgerond. De afscheidingen voor de vitrines worden geplaatst, de vitrines worden gevuld en de leuntafel wordt geplaatst met het archeologisch profiel mooi uitgelicht. De mijn is klaar. |
|
6 mei 2023: Er wordt hard gewerkt om alles klaar te krijgen voor de opening komende week. Het team van Eetkaffee Riekelt heeft de gang leeg gemaakt, de vloer geschrobt, de vensters gepoetst (Dank Esther), dat ziet er nu geweldig uit.
Frans schidlert door, alles wordt zwart om de aandacht vol op de informatie panelen te brengen. Zelfs de bak rondom de airco tegen het plafond, wordt zwart geschilderd.
Nicole en Joep werken aan een twijgenboog als poort tussen het strakke informatieve deel en de kinderhoek. We beginnen als onervaren vlechters en eindigen .... Nou ja, nog altijd onervaren maar wel met een mooie boog van twijgen.
Hupkens werkt aan de informatiepanelen. Een stikker had bobbels en moest bijgewerkt worden. Een andere stikker ontbrak nog. De welkom stikker als je binnenkomt. Dit wordt allemaal netjes afgewerkt. De stikker wordt opnieuw opgeplakt.
5 mei 2023: En Frans, hij schildert door. Nu wordt de binnenkant van het centrale deel zwart geschilderd. Dat wordt het donkere deel waar de model vuursteenmijn bekeken kan worden.
3 mei 2023: Vandaag zijn de digitale schermen in het IC gemonteerd. Meerdere schermen brengen ook beweging in de informatie. Vanalles komt voorbij in de schermen. Hier de geologiehoek.
Het hele Informatiecentrum krijgt steeds meer vorm. Moet ook want voglende week is de grote opening.
2 mei 2023: Vandaag is weer veel gebeurt.
In de vuursteenmijn zijn de vitrines geplaatst, 4 stuks. Ze worden de mijn ingedragen en naar hun plaats gebracht.
De vitrines worden op hoogte gesteld, Grote brokken vuursteen worden achter de doorkijk vitrines gelegd zodat dit allemaal goed zichtbaar is. Teun Klaasen van Hupkens sluit alle verlichtingselectriciteit aan om de vitrines goed uit te lichten Een grote paramudra vuursteen, hol, wordt mooi uitgelicht, van binnen uit. |
|
De vitrines worden gevuld met de voorwerpen die daarvoor zorgvuldig geselecteerd zijn. Vervolgens wordt gekeken hoe de verlichting goed aangebracht kan worden om alle vondsten en objecten goed in beeld te brengen. Mooi werk. |
In het Informatiecentrum vordert het ook hard. De geologie en archeologiehoek zijn zo goed als klaar. Voor bij de inrichting van de kinderhoek wordt hard gewerkt.
1 mei 2023: De weg naar het bos en het bos zijn prachtig. De fruitbomen staan in bloesem, de Daslook in het bos is vers uitgekomen. Genieten nu in het bos.
Rene en Joep gaan het touchscreen voor het Informatiecentrum aan het werk brengen. Dit is een groot touchscreen dat diepteinformatie bevat voor het informatiecentrum voor de bezoekes die meer willen weten over alle onderwerpen.