30 april 2023: De eerste excursies naar de vuursteenmijn zijn in gang. De bezoekers zijn onder de indruk van de nieuwe opzet in de mijn, het licht is prachtig, de borden zijn mooi en het verhaal is heel duidelijk te vertellen aan alles dat te zien is. Binnenkort komt op deze verbouwingswebsite een overzicht van het mooie eindresultaat.
Op weg naar de vurusteenmijn komen de bezoekers door de prachtige landschappen met hagen, Daslook, bloesem en half open bospercelen. het landschap is nu echt op zijn mooist.
25 april 2023: De ochtend begint vroeg als Staatsbosbeheer met een beheereenheid onder leiding van Boswachter John de omgevallen boom komt weg halen. Zo kunnen wij ten minste met de auto met materialen naar de mijn komen. Dank voor de snelle actie van Staatsbosbeheer om het bospad weer vrij te maken.
(Foto: Tos Heuts)
Na deze hindernis, gaat het team van Blueprint Visuals in de mijn aan de slag en worden de nieuwe informatieborden gemonteerd. Eerst worden door de Werkgroep Vuursteenmijn alle borden op de juiste plek gezet, dan wordt gekeken hoe hoog de borden precies moeten komen waarna ze aan de slag gaan om alles netjes op te hangen. de borden worden blind opgehangen, ze lijken te zweven tegen de muur.
Na deze voorbereidignen worden de borden netjes waterpas gehangen
Er hangt een mooi bord in het gidsenhok, in de gang, bij vensters waar iets te zien is en als uitleg bij vensters. Kortom, de gang is mooi aangekleed met mooie informatieborden die het verhaal van de gids ondersteunen.
Foto's Rene Haemers |
||
Ook de Bypass is afgerond. De horizontale balken links en rechts zijn vastgelast. De horizontale balken in het midden zitten tussen die horizontale balken links en rechts geklemd en worden op hun plaats gehouden door een stalen stang aan de achterkant. Als de Bypass betreden moet worden, kunnen die middelste balken er uit geschoven worden. In de foto links boven is van binnen in de Bypass te zien hoe het systeem werkt. Mooi gebouwd door Teun van onze Van Schaikstichting technische dienst.
Fotos Rene Haemers
24 april 2023: In de mijn worden de laatste detqails afgewerkt voor de grote opening begin mei. De Bypass die vorig jaar gevonden is, was mooi open en zichtbaar gemaakt. Het mooiste is dat op deze plek de mijnconstructie goed zichtbaar is van de verkenningsgang zoals die in de jaren 60 door het team van Felder gemaakt is. Om de metalen draagconstructie goed zichtbaar te maken, moeten de stalen balken achter de stalen Stihlen geplaatst worden. Normaal worden die door tegendruk van gesteente op zijn plaats gehouden maar wij hebben de Bypass juist mooi vrij gemaakt. De stalen balken worden dus vastgelast om zo een mooi beeld naar de Bypass te krijgen. Teun heeft een ingenieus systeem bedacht om toch nog achter deze afzetting te kunnen komen. Rene en Teun zijn er druk mee bezig, de juiste lengte balk zoeken, goed plaatsen, vastlassen en de volgende.
Na een avondje lassen en zagen, is de toegang tot de Bypass bijna dicht. Morgen de afwerking.
Ook onze huisschilder Frans is aanwezig in de mijn. Hij heeft een geheim papje gecreert waarmee hij de gele, grijze, blauwe electriciteitsbuisjes schilderd zodat het past bij de kleur van de muur. |
Het straatnaambord waarmee de bezoekersgang de "Werner Felder Allee" genoemd is, is opgehangen aan het einde van de gang waar alle informatie over de opgraving van de jaren 60 komt.
24 april 2023: In het bos is een boom omgewaaid. Dat gebeurt wel vaker maar deze ligt pal over het bospad waarover wij met materiaal naar de mijn moeten. Dat is de afgelopen jaren zo een keer per jaar gebeurd. Staatsbosbeheer is dan altijd zo vriendelijk om de omgevallen boom voor ons en voor de wandelaars te verwijderen.
21 april 2023: Er wordt hard gewerkt in het Informatiecentrum in Rijckholt. Overal staat materiaal en gereedschap en zijn mensen bezig.
Alleen witte wanden met opdruk, dat is saai. We plaatsen meerdere schermen waar filmpjes op draaien die met bewegende beelden meer leven brengen. Deze schermen moeten netjes uitgelijnd en recht gezet worden. Teun Klaasen van Hupkens Industrial Models gebruikt een laser om alles goed recht te plaatsen. Daarna wordt een gat uitgefreesd om het scherm in te plaatsen.
Ook Ton is druk bezig met de afronding van het centrale deel, de model vuursteenmijn.
Dankzij de prettige samenwerking met Heemkundevereniging Grueles, krijgen we de beschikking over enkele atributen om in een vitrine op de wand te plaatsen. Guido Martens komt persoon een beeldje van een Gronsveldse Grenedeer brengen.
De kinderhoek krijgt ook al vorm en kleur. Nicole is een deel van de wand aan het schilderen, een ware Vincent van Gogh waardig, met schilderspallet en alles. |
20 april 2023: De basisschool die begin deze maand in de klas les gehad heeft van onze docenten over prehistorie en vuursteen, krijgt nu een excursie naar de vuursteenmijn. met alle atributen uit de prehistorie, vertrok de groep naar de mijn
Ook in de mijn waren de leerlingen actief en onder de indruk van de het prehistorische landschap. | ||
Foto's: Basisschool, met toestemming gepubliceerd
17 april 2023: De lokale zender 3 Heuvelland zendt in de nieuwsuitzending van 17 april een uitgebreid verhaal over de verbouwing en herinrichting van de vuursteenmijn. De opnames met onze gids Wiel Schins zijn van vorig jaar. Inmiddels zijn we al heel veel verder in de verbouwing en de nieuwe inrichting, de beelden zijn verouderd. De uitzending is bekijken op het youtube kanaal van 3 Heuvelland bij het weekprogramma van 17 april 2023. |
16 april 2023: Voor het informatiecentrum wordt de kinderhoek ingevuld. Op de foto hiernaast is te zien ......
(Foto Nicole Vroon) |
10 april 2023: Wat is het bos mooi en wat is de mijn prachtig geworden. De laatste details worden nog aangepakt maar het is nu al schitterend geworden. Het bos is open, de voorjaarsbloeiers zijn volop aanwezig of staan op het punt van uitbreken. De mijn is prachtig verlicht. De grottespin schitterend in schoonheid met de gestreepte pootjes. De afscheidingsdraden voor de vensters hebben overal vochtparels hangen. | ||
7 april 2023: Frans rondt het schilderen van de vitrine af. Deze komt straks te staan in de gang naar het Informatiecentrum.
7 april 2023: Het grote restauratieproject bij de vuursteenmijn Rijckholt betrof niet alleen een verbouwing maar ook een nieuw educatief project voor lagere scholen, alles in samenwerking met de gemeente Eijsden-Margraten. Vandaag staat een heel leuk artikel in Dagblad De Limburger over ons educatief project. Enthousiaste kinderen maar ook enthousiaste gidsen van onze vuursteenmijn.
6 april 2023: De werkgroep educatie geeft les in prehistorie, vuursteen en archeologie aan de lagere school. De kinderen maken pijlen van vuursteen, kleipotjes en genieten er van. De spanning is bij de kinderen op de gezichten af te lezen en onze docenten leven zich uit om de prehistorische wereld tot leven te brengen. (Foto's: Marlies vd Boorn) |
|
4 april 2023: Er wordt door de werkgroep vuursteenmijn hard gewerkt om allemaal details in orde te maken. De meterkast wordt goed vochtdicht gemaakt zodat de electra daar veilig is, de stalen stutten worden netjes gestapeld, de electriciteitsbuisjes worden bevestigd tegen de muur en Bert heeft zijn kist met speren, bijlen en hakken klaar gezet in het gidsenhok zodat voor de jeugd met prehistorische spullen gewerkt kan worden. Het nieuwe seizoen kan van start. | ||
2 april 2023: Wat een verschil. De kloostergang is in de afrondende fase, er is al mooi te zien hoe de gang naar het IC wordt. Dit wordt de gang die de bezoekers lopen.
De vensters zijn prachtig, allemaal anders. In onderstaande collage is de gevarieerde uniformiteit van de vensters te zien.
Zo komen we dan in het Informatiecentrum "Mijn Rijckholt". De wanden zijn gebouwd en bestikkerd. Er wordt nu hard gewerkt aan de afwerking.