30 juli 2022: De werkgroep gaat aan de slag met de schacht. Deze willen we van binnen schilderen zodat het geologisch profiel goed zichtbaar is. We gaan Keim verf gebruiken, dat is kwaliteif goed materiaal voor dit soort toepassingen. Maar het betekent wel de nodige voorbereidende werkzaamheden om de verf voor jaren goed te laten hechten. Zo moet de wand goed schoongemaakt worden. Dat is sinds de aanleg in de jaren 60 niet meer gebeurt. De ijzeren hoed boven op de schacht wordt vakkundig gedemonteerd. Rene, semi beroeps speleoloog, hangt een touw stellage uit zodat hij veilig in de schacht kan werken, bungelend aan een touw. De schacht wordt met een borstel goed schoon gemaakt zodat in september de wand geschilderd kan worden.
Foto's Tycha Buekers
De bezoekers bezoeken nu ook met de gidsen de nieuwe gangen. Helaas betekent dit ook dat de eerste grafitti op de nieuwe muren wordt geschreven, gelukkig nog met mergelblokjes. Hier moeten we toch goed op gaan letten want dat kunnen we niet hebben. Hierbij twee foto's van een zeker Hilke die het nodig vond om 3 keer zijn of haar naam op de nieuwe muur te kalken. Dit is inmiddels verwijderd, gelukkig ging dat makkelijk met een borstel.
Fotos: Rene Haemers
22 juli 2022: Er wordt nog geexperimenteerd met licht. Kijken wat goed werkt. Misschien wat spelen met kleur om de dramatische delen wat meer te benadrukken. Hieronder enkele foto's uit ons experiment. Het is niet gezegd dat het er allemaal zo uit komt te zien, we zijn aan het experimenteren.
18 juli 2022: In de nieuwe gangen zijn twee schachten geschampt. De stortkegel onder de schacht is deels afgegraven. Het kegellichaam moet tegen gehouden worden zodat het niet in de bezoekersgang kan schuiven. Hiervoor zijn Kortenstalen platen gemaakt met perforatie zodat de grond toch gezien wordt. Deze platen zijn na roesten in mooi dezelfde kleur als de schachtvulling. De platen moeten nog goed vastgezet worden, dat komt later.
5 juli 2022: De werkgroep is weer in de mijn bezig. jac de electricien schroeft tijdelijke kabels in elkaar zodat we met een tijdelijke verlichting toch goed de prehistorische gangen kunnen zien in dit zomerseizoen. Mooi is te zien dat het een donkere bezoekersgang wordt met de prehistorische gangen goed verlicht. De bezoekers vinden dit een geweldige ervaring om met een eigen lantaarntje door deze donkere gang te lopen.
Foto: Tos Heuts
Foto: Tos Heuts
Foto: Tos Heuts
Ook brengt de werkgroep enkele goed zichtbare stootbanden aan op een paar stalen balken. Dit om de bezoekers te waarschuwen en als ze hun hoofd stoten, dat het iets minder hard aan komt.
Foto: Tos Heuts
Foto: Tos Heuts
4 juli 2022: Nu de aannemer klaar is, is het tijd om de balans op te maken van de verbouwing. De aannemer heeft voor ons een heleboel gegevens verzameld. Hierbij de samenvatting:
- 225 combiliggers
- circa 7500 betonblokken.
- 140 zakken cement
- 25 bigbags zand
- 3 bigbags mergelpoeder voor de mooie afwerking van de nieuwe tunnels
- 14 containers puin afgevoerd voor in totaal tussen de 15 en 20 ton
- 2 stuks sds beitels zijn kapot gehamerd op de mergel en vuursteen ondergronds
- 1 schop en 2 harken zijn gesneuveld
- 1 handvat van een sloophamerd heeft de werkzaamheden ook niet overleefd
De mannen (allemaal mannen) die het werk verzet hebben: door Jos Kleijnen, Lucien Blom, Kenny Eggen, Joey Groothuijsen en Arnout Sluijsmans van Mergelbouwsteen Kleijnen.
De beton zaagwerken zijn verricht door Duijsings betonboringen
De staalleveringen zjin door Dols Constructies verzorgd.