25 mei 2022: Het Savelsbos verandert. Eerdere foto's van april en mei laten een voorjaarsbos zien, vol van bloemen op de bodem en zonlicht tussen de bomen in de fris groene kleuren.
|
|
In de mijn verandert er ook veel. De gangen naderen allebei hun eindpunt. Bij gang 2 is Jos bezig de afsluitende muur te metselen van deze 14 meter lange gang met links en rechts twee heel grote vensters. Iedere keer wordt meer zichtbaar hoe mooi dit eindpunt wordt van deze gang. |
|
Ook gang 1 nadert het eindpunt. Zoals op onderstaande en nevenstaande foto te zien is, worden de dakbalken opgemetseld tot aan de vaste kalksteen om er voor te zorgen dat de stabiliteit van het geheel verzekerd wordt. Door op korte afstand dit soort steunen aan te brengen, gaan de nieuwe gangen als een soort stabiliteits ruggegraad in de prehistorische gangen werken, een garantie dat de prehistorische gangen, die nu zo mooi zichtbaar zijn, dat over decenia ook nog zijn. In sommige delen van de nieuwe tunnels is er meer metselwerk boven het plafond aanwezig dan zichtbaar in de tunnel zelf. Veiligheid en stabiliteit voor alles. |
Maar er is nog meer. Gang 4 is vorig jaar afgerond maar de schacht die vanuit de gang zichtbaar is, moet nog ondersteund worden. De stabiliteitsberekening voor deze ondersteuning is afgerond, nu nog een plan hoe we die schacht moeten ondersteunen. Liefst zo weinig mogelijk constructie in beeld. We komen uit op een enkele ronde pilaar midden onder de schacht. Met een oude steunpilaar als voorbeeld, proberen we uit hoe dit er uit komt te zien. In oderstaande foto is dat te zien. Naturlijk is het niet mooi dat die steun er staat maar dit lijkt de minst storende ondersteuning te zijn omdat er nog altijd langs alle kanten langs die steun gekeken kan worden.
Ook is er een flinke sortering gemaakt van al het materiaal dat in ruim een jaar werken, uit de mijn gehaald is. Dit betreft stutmateriaal, balken, meetnummers maar ook shag-zakjes, alles uit de jaren 60 toen de vuursteenmijn opgegraven is. De complete stukken worden apart gehouden en ergens opgeslagen en/of getoond voor bezoekers.
19 mei 2022: In de mijn wordt hard gewerkt maar wij kijken al vooruit. Na de verbouwing volgt de inrichting. Voor de uitvoering van de inrichting heeft de Van Schaikstichting ook weer uit de poel van onze vrijwilligers werkgroepen opgericht die met taken aan de slag zijn. Omdat we bij de vuursteenmijn met eigenaar Staatsbosbeheer te maken hebben en bij het Infocentrum met eigenaar William Bronckers van Cafe Riekelt en omdat ook de gemeente Eijsden-Margraten stevig betrokken is bij de subsidie, hebben we een begeleidingsgroep gevormd om alle partijen op de hoogte te houden en hun suggesties aan te horen. Vandaag was de tweede vergadering van de begeleidingsgroep die afgesloten werd met een geweldige lunch verzorgd door Eetcafe Riekelt.
Op onderstaande foto: Links van de tafel van links naar rechts: Nicole Vroon (VSS), Archeoloog Fred Brounen (RCE), Wetehouder Gery Jacobs (Gemeente Eijsden Margraten) en Roger Deckers (gemeente Eijsden Margraten). Rechts van de tafel van links naar rechts: Joep Orbons (VSS), Wiel Schins (VSS), archeoloog Jose Schreurs (RCE), Bibi vd Klunderd (SBB) en William Bronckers (Eetcafe Riekelt).
In de mijn wordt hard gewerkt door Mergelbouwsteen Kleijnen. Gang 2 heeft met 14 meter zijn grootste lengte bereikt. De gang eindigt met een groot vensters naar instabiele prehistorische gangen voor een ruw ondergronds landschap. De andere kant geeft zicht op perfect stabiele prehistorische gangen met zelfs onopgegraven prehistorische gangen, een uitdaging voor toekomstig onderzoek door archeologen.
Bij gang 1 komt het einde ook in zicht. De gang is weer een deel verder uitgebroken en het venster dat zicht op een schacht geeft is al opgemetseld. Er wordt gestaag doorgewerkt.
15 mei 2022: Leden van de Studiegroep Onderaardse Kalksteengroeves (SOK) bezoeken de vursteenmijn. Deze studiegroep is onze achterban waar de Van Schaikstichting heel nauw mee samen werkt. Voor deze geinterreseerden is het achter de schermen kijken van ondergrrondse werken een unieke ervaring.
Foto's: Rian Pulles
10 mei 2022: Er wordt gewerkt aan gang 1 en 2. In gang 2 wordt een deel van de aardpijp uitgebroken waar ook stukken vuursteen inzitten. Deze worden met de heftruck naar buiten gereden.
Er zitten prachtige stukken vuursteen n die artistiek van schoonheid zijn. |
|
Ook in gang 1 gaat het aardig vooruit. Rechts is te zien dat de volgende pilaar al uitgebroken is waardoor de gangen openen. Rene en Joep bestuderen hoe de vensters het beste ingedeeld kunnen worden. Hieronder een foto met het beeld vanuit gang 1 naar links, de prehistorische gangen in. Ziet er mooi uit, daar kunnen de bezoekers straks ook van genieten. |
|
Op onderstaande foto is de schacht goed te zien met de storthoop onder de schacht. Deze originele schacht wordt straks vanuit de nieuwe bezoekersgang heel mooi zichtbaar, ongeveer zoals op de foto's. Zo kunnen bezoekers een goed beeld krijgen hoe een schacht er in de werkelijkheid uit ziet. Vooral de binnenwand van de schacht heeft nog prehistorische haksporen die ook vanuit de tunnel goed zichtbaar \zijn, zeker als die mooi aangelicht zijn. Hopelijk lukt het om dat stuk schachtwand te bewaren. |
5 mei 2022: In de nieuwe tunnel 1 gaat het goed vooruit. De eerste 2 meter zijn al klaar met betonnen muren en een beveiligd dak. De volgende twee meter zijn al gebroken en de rechtermuur staat er ook al. In de rest van de week zal de linkermuur opgemetseld worden, dan kan die uitharden en kan het dak er in en zijn we 4 meter van de 6 opgeschoten. Dat zit lekker op schema. | |
In gang 2 gaat het ook goed. In onderstaande foto is te zien hoe de muur rechts met het venster naar schacht 51 al opgemetseld is. Dit is de plek waar we twee weken geleden de aardpijp opgegraven hebben. In de foto hiernaast is Jos bezig met het ondersteunen van het plafond op het dak van de tunnel. Zo ontstaat een stevige tunnel die als een soort ruggegraad de prehistorische gangen verstevigd en daarnaaast ook de bezoekers beschermd. |
Ook is vandaag weer een overleg met de Rijksdienst die komen bekijken hoe de vorderingen zijn. In de foto hieronder, van links naar rechts: Jose Schreurs (RCE), Fred Brounen (RCE) en Jos Kleijnen (mergelbouwsteen).