24 februari 2022: De collectie vuurstenen die ons geschonken is door de archeologische werkgroep van Ernest Mols uit Drenthe (zie 27 augustus 2021) wordt onder handen genomen. Deze collectie vuursteen vondsten stamt van drie onderzoeksgroepen. De vondsten van Van Giffen en Waterbolk zijn na hun onderzoek opgeslagen in het universiteitsdepot. De vondsten van de Paters Dominicanen zijn verdeeld over diverse locaties waarbij een groot deel ook in het depot van de universiteit Groningen terrecht gekomen is. Bij een opruimactie in het depot van de Universiteit Groningen 20 jaar geleden, is een deel van hun vuursteen collectie afgestoten en aan de archeologische werkgroep rondom Ernest Mols geschonken. Ernest met zijn groep vrijwilligers hebben deze vuursteenvondsten enerzijds voor educatieve doeleinden gebruikt en anderzijds hebben ze een begin gemaakt met het beschrijven en catalogiseren van de vondsten. Omdat de Drenthse werkgroep de vuursteen collectie niet meer kon bergen, is ze geschonken aan de Van Schaikstichting, terug in Rijckholt. De collectie staat nu tijdelijk in ons archeologisch depot maar moet straks ingezet worden in het infocentrum Rijckholt. In de foto hiernaast staat een klein deel van de collectie uitgestald in ons archeologisch depot, allemaal bakjes met vuursteen artefacten. Gelukkig zijn de meeste artefacten gemarkeerd. In onderstaande foto zijn een paar artefacten te zien met op een stuk duidelijk de tekst "D17" gevolgd door "6.XII.29". Dit is een vondst van de paters Dominicanen op locatie 17 op 6 december 1929. |
Bij het bestuderen van de vondsten is de afgelopen jaren en maanden al veel voorwerk gedaan door Ernest Mols en Anne Ten Brink van de vuursteenwerkgroep VAEE uit Drenthe en door Jean Pierre de Warrimont en Joep Orbons uit het Zuid Limburgse.Vandaag is in een gezamenlijke studiedag door Ernest en Anne uit Drenthe en Jean Pierre en Joep uit Limburg besteed aan de vuurstenen.
|
Ernest Mols bestudeert vondsten en catagoriseert ze |
Anne Ten Brink noteert aantallen na determinatie |
Joep Orbons sorteert de vele bakjes met vondsten |
Als eerste worden de vondsten verdeeld in de drie hoofdgroepen.
De collectie Dominicanen uit 1929 |
De deel van de collectie Waterbolk uit 1964 |
Vervolgens wordt de helft van de collectie Dominicanen beschreven, geteld, in een excel tabel ingevoerd en per vindplaats bij elkaar gelegd, in zakken gedaan en gefotografeerd. Op naar de volgende studiedag(en) voor de rest van de collectie.
Foto's: Ernest Mols en Joep Orbons
5 februari 2022: Tijdens de online Steentijddag 2022 in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden geven Joris Brattinga en Joep Orbons een presentaite van de werkzaamheden bij de vuursteenmijn. Ruim 200 archeologische vakbroeders worden op de hoogte gebracht van de voorbereidingen, de werkzaamheden en de archeologische resutlaten tot nu toe. Vooral de fotogrametrische opname die Alicia Walsh van Archol gemaakt heeft van een van de prehistorische mijntjes wordt enthousiast ontvangen.
Hieronder het programma van de Steentijddag, de aankondiging, twee beelden van Joris die de presentatie geeft en een beeld uit de fotogrametrische opname.