31 maart 2023: Nieuwe website is online. De oude website is verouderd, de nieuwe bevat meer infromatie, je kan er direct tickets kopen en het is veel moderner. Met dank aan Johan den Boer van Mistletoe voor de technische bouw van de website en voor Chris Leenders voor de grafische vormgeving van de website.
30 maart 2023: De wand in het IC wordt bestikkerd. Het bureeau Zuiderlicht heeft het ontwerp gemaakt en Hupkens plaatst het op de wanden.
Foto's: Nicole Vroon
29 maart 2023: De wanden worden heel precies afgewerkt voor het bestikkerd gaat worden.
Foto: Hupkens Industrial Models
27 maart 2023: Het vordert in het Informatiecentrum. De wanden zijn dicht.
Fotos: Hupkens Industrial Models
26 maart 2023: De inrichting vordert gestaag. Hele delen van de wanden staan al, de hoeken staan al, het centrale deel is al voor de helft beplaat en de schacht-gang is aan het drogen zodat het afgewerkt kan worden. Hieronder enkele foto's om de vordering te zien.
24 maart 2023: Na de zwarte periode van donkere muren, zwarte plafonds en een gesloten vuursteenmijn, begint er eindelijk weer kleur in de wereld te komen. De lente is begonnen, het groen loopt uit en wij zijn begonnen de details van het Informatiecentrum aan te kleden. En met aankleden dus letterlijk. In de kinderhoek wordt voor de kinderen een verkleedkast gemaakt waar ze zich in prehistorische kleren kunnen hullen. Deze zijn door Nicole Vroon van de Werkgroep Educatie gemaakt samen met haar nicht Taska en vriending Rinie. Alles met zo natuurlijk mogleijke materialen.
Wij kijken uit naar de woeste hordes kinderen die het informatiecentrum onveilig gaan maken.
Foto's: Nicole Vroon. |
23 maart 2023: De wanden voor de presentatie worden geplaatst. De hoek waar de geologie op komt is nu nog leeg. En zwart, heel erg zwart.
En nu staat het eerste deel van de wand. Waterpas zetten, bevestigen en dit deel is klaar. Nu zo'n deel niet-zwart er in staat, wordt de ruimte in eens heel anders.
Ook in de hoek waar Mens en Landschap wordt gepresenteert, staan de wanden al klaar om bevestigt te worden.
Ook het centrale dele is al ver gevorderd. Die delen moeten op locatie gebouwd worden, dat kan niet pre-fab. Het scheelt van de wand staat, nu de bekleding nog.
Binnenin het centrale deel zijn grote vorderingen Hieronder de schacht die van binnen al bekleed is als een prehistorische schacht, met echte prehistorische haksporen.
Maar het mooiste is om te zien hoe het licht van de daglichtlamp door de schacht naar onder valt, de schacht is fel verlicht maar ook het prehistorische gangetje krijgt mooi licht en is voor een belangrijk deel zichtbaar. De lichtverspreiding vanuit de schacht naar het half open prehistorische gangentje is zoals het ondergronds ook is, donker maar je ziet de vuursteenknollen nog prima zitten. De bezoekers zullen hier een ultiem vuursteenmijn gevoel krijgen, zonder zelf te hoeven kruipen in gevaarlijke locaties.
15 maart 2023: Het Informatiecentrum in Rijckholt begint vorm te krijgen. Onderstaande foto laat heel mooi zien hoe de donkere muren de achtergrond vormen en op de voorgrond komt het centrale stuk met de model vuursteenmijn in het midden. De bodemplaat van het centrale stuk ligt al klaar op de vloer.
Deze model vuursteenmijn wordt steeds herkenbaarder. In nevenstaande foto is te zien hoe de echte vuursteenbrokken in het frame vastgezet zijn. In de foto hieronder is te zien hoe de prehistorische gang er van de bezoekerskant uitziet. Vuursteenbrokken, lichtgele kalksteen en haksporen. Nu vollop in het licht, straks in het donker om te ontdekken. |
|
De schacht van de vuursteenmijn wordt straks mooi bekleed en afgewerkt tot een heuse copie van een echte prehistorische mijnschacht. Nu is het nog een houten skelet tegen een zwarte achtergrond. De schoonheid van dat houten skelet is mooi, geeft een bijzonder beeld dat nu te zien is maar straks niet meer. Even genieten, en dan door naar het verder bouwen aan het Informatiecentrum. |
Ook de wand krijgt vorm. het eerste deel is geplaatst. Nu nog enkele een houten constructie van panelen. Die panelen worden straks bekleed met een grote stikker met het ontwerp. Alweer een stap verder.
14 maart 2023: De Werkgroep Educatie oefent ook in het veld. Tijdens een natte en koude wandeling door het bos wordt het wadneldeel van het lespakket prehistorie doorgesproken.
8 maart 2023: De Werkgroep Educatie is bijzonder actief. De werkgroep heeft een educatief pakket ontwikkeld om met de basisschool klassen aan de slag te gaan met de prehistorie. Er wordt actief geschilderd, op zijn prehistorisch. Natuurlijk moeten de docenten eerst zelf oefenen.
8 maart 2023: In het IC wordt gewerkt aan de reconstructie van de vuursteenmijn. De eerste laag van speciaal cement is aangebracht op het gaaswerk. Dit cement is speciaal voor dit soort modelering. Het is lichter dan gewoon cement door het gebruik van lichte kunststof korreltjes in het cement. Het is sterk doordat in het cement kunststof vezels zijn aangebracht. De verwerking ervan is alsof het modeleerklei is dat heel rustig uithard. Het is daarmee prima verwerkbaar. De half open gang is gemodeleerd, er liggen brokken vuursteen klaar om als vuursteenknollen ingewerkt te worden. Dit is echte vuursteen uit de echte vuursteenmijn. Die vuursteen is tijdens de graafwerkzaamheden vorig jaar gewonnen en wordt nu gebruikt om in deze model vuursteenmijn te plaatsen om aan bezoekers te laten zien hoe de vuursteen in een laag als brokken in de kalksteen zit.
Aan de achterkant van de model gang is de houten draagconstructie te zien.
Met stempels zijn haksporen in de cement aangebracht. Die stempels zijn van echte haksporen gecopieerd. Dit is nog een test, in de afwerklaag worden ze echt aangebracht.
De plaatsing van de vuursteen brokken wordt door Teun en Ton van Hupkens goed bekeken.
Als de plek voor een vuursteen brok bepaald is, wordt een gat geflexed in de cement wand. Daarin wordt de vuursteen bevestigd. Als de tweede cement laag geplaatst wordt, is de vuursteenbrok mooi in de wand vastgezet. Die laatste laag wordt ook op kleur gebracht. Bij het slijpen van de gaten blijkt ook hoe ongelofelijk sterk het cement is, oerdegelijk, sterker dan de originele kalksteen waarin de mijn gemaakt is.
3 maart 2023: Bij Hupkens Industrial Models wordt hard gewerkt aan de invulling van de kinderhoek. Een mooi vormgegeven boom moet in de kinderhoek komen om te passen binnen de beleving voor kinderen. De bedrijfshond van Hupkens had de boom ook al ontdekt. Gelukkig geen pootje opgetild tegen deze boom. |