31 augustus 2021: Vandaag is de eerste werkdag na de bouwvak, de tunnelwerkzaamheden beginnen weer. Tunnel twee wordt verder doorgewerkt, aan tunnel drie wordt aan de afwerking gewerkt. Bij de afvoer van het materiaal help Joep Orbons mee.
30 augustus 2021: De kisten en dozen met Rijckholt vuursteen vanuit Drenthe, worden opgeslagen in het archeologisch depot van de van Schaikstichting. Hans en Joep dragen alles uit de bus en de aanhanger. Het is 1.0 m x 1.3 m bij 1.8 m aan vuursteen, alles bij elkaar ruim 2 m3. De winter over gaan we bedenken wat we er allemaal mee willen en kunnen voor het infocentrum in Rijckholt.
27 augustus 2021:Vandaag een drukke dag.
De werkgroep Tunnel en mijngalerijen is bezig in de vuursteenmijn. De laatste serie lampen en kabels van de oude opstelling worden verwijderd. We slaan de kabels tijdelijk op, mogleijk kan het volgend jaar bij de nieuwe inrichting nog gebruikt worden.
Na de laatste kabels opgeruimd te hebben, gaat de werkgroep door bij de gang die achter de betonmuur herontdekt is. het gat wordt groter gemaakt en Rene Haemers duikt het gat in, net groot genoeg voor hem. We kunnen we de locatie positioneren op de bekende kaart en maken een planning hoe we hier verder mee kunnen gaan.
Foto's Tos Heuts
Behalve al het werk in de mijn, is vandaag Joep Orbons op weg en haalt een grote collectie Rijckholt vuursteen-artefacten op in Drenthe. Hier zit een heel verhaal aan vast.
In de jaren 1920 tot 1964 zijn door meerdere organisaties opgravingen verricht in de bossen bij de prehistorische vuursteenmijn. Veel van deze vondsten zijn destijds bij de universiteit Groningen terrecht gekomen. In Groningen zijn die vondsten gebruikt voor studiedoeleinden van studenten archeologie. Bij een grote opruimactie zo'n 20 jaar geleden, heeft de universiteit die Rijckholt collectie afgestoten maar gelukkig niet weggegooid maar geschonken aan Buitencentrum Wilhelminaoord in Drenthe. Dit Centrum voor natuur en milieu-educatie is van de gemeeente Den Haag waarbij leerlingen uit Den Haag in dit centrum in Drenthe met natuur, cultuur en dus ook met archeologie bezig zijn. Een groot team vrijwilligers en medewerkers waaronder de bekende vuursteenbewerker Ernest Mols, heeft hier een prehistorisch dorp nagebouwd dat gebruikt wordt voor hun educatieve werken. De collectie vuursteen was een mooie toevoeging om mee te werken. De oorsprong van de vuursteen wordt in een kleine expositie mooi getoond aan de leerlingen die op bezoek zijn.
Na ongeveer 20 jaar werd voor de grote hoeveelheid vuursteen een nieuwe plek gezocht. Ons project met de herinrichting van de vuursteenmijn en het oprichten van het Infocentrum in Rijckholt, is natuurlijk het ultieme terug komen van het vuursteenmateriaal naar de bron.Prachtige stukken, allemaal met nummers en codering uit de jaren 20, 30 en 60. Mooie bijlen, schrabbers, kernen, klingen, geweldige artefacten, we zijn er heel blij mee.
In onderstaande foto wordt de collectie overgedragen door Ernest Mols (L) van het Buitencentrum Wilhelminaoord aan Joep Orbons (R) van de vuursteenmijn Rijckholt.
Alle dozen, kisten en kratten, vol met vuursteen, netjes gesorteerd op soort, ingeladen in een bestelbus en aanhanger voor transport naar Rijckholt. |
Als dank, worden alle mensen van Wilhelminaoord getracteerd op echte Limburgse Vlaai van de bakker in Gronsveld. In een van de educatieruimtes onder de machtige slagtanden van een mamoet, wordt genoten van de Limburgse vlaai.
Foto's Ernest Mols en Joep Orbons
26 augustus: Vandaag brengt Staatsbosbeheer, de eigenaar van de vuursteenmijn, een bezoek aan de vuursteenmijn. Een grote groep medewerkers van Staatsbosbeheer van staf tot en met veldwerkers, krijgen van Rene en Joep uitleg over de werkzaamheden en waar we in de toekomst naar toe gaan.
Foto's Bibi van de Klundert & Joep Orbons
23 augustus 2021:
Vandaag gaan Rene Haemers, Joep Orbons en Gerbrand Beenen (Student archeologie Universiteit Groningen) aan de slag in de vuursteenmijn met de kijkgaten. In ons plan (Zie bij menu "Ons Plan") staat dat wij 6 kijkgaten maken in de betonmuur van de bestaande bezoekersgang. Wij willen dit doen omdat volgens de opgravingskaarten er prehistorische gangen liggen achter de muren maar omdat de muren vol zijn opgemetseld, zijn deze gangen niet meer bereikbaar. In juni zijn 6 kijkgaten gemaakt die alle 6 uitkomen op ijzeren draagconstructies en op brokken kalksteen en vuursteen. Nergens is een eenvoudig duidelijk zicht op de gangen er achter. Vandaag gaan wij met boormachine, grondboren, spierkracht en endorscoop aan de slag.
Bij alle zes de kijkgaten boren we, stoten we en frunniken we in de gaten om zicht te krijgen.
In het gat stoppen we een endoscoop, proberen die zover mogelijk door spleetjes en gaatjes te wurmen om te kijken of er nog open gangen achter liggen.
Op een plaats lukt het om een zaklampje met camera op een mobiel door een gaatje naar binnen te steken en fotos te maken van de open gangen er achter. Eerst maakt de camera nog een selfie hoe we tussen de beton en kalksteenbrokken door friemelen.
Om dan in een heel mooi stukje gang uit te komen, we zien stalen draagstutten uit de jaren 60, we zien een aardpijp instroming, we zien een open ruimte. Dit biedt kansen voor de toekomst.
Vandaag kwamen ook de resultaten binnen van de fotogrammetrie opname in gang 4. Hieronder enkele beelden van deze fotoopname in de mijn samen met een filmpje. Deze foto's en het filmpje zijn samengesteld uit honderden foto's die in de gang genomen zijn. De kaartjes met de zwarte rondjes in beeld zijn targets die het computerprogramma gebruikt om de foto's als 3D beeld aan elkaar te plakken. De onderstaande foto's en filmpje zijn dus niet een directe opname maar een computer berekend beeld dat uit honderden foto's samengesteld is. Deze bewerking is door Alisia Walsh van de firma Archol uit Leiden opgenomen en uitgevoerd.
20 augustus 2021: De vuursteenmijn is in beheer bij de Van Schaikstichting, een vrijwilligersstichting van het Natuurhistorisch Genootschap in Limburg. Binnen het NHGL is ook een Studiegroep Onderaardse kalksteengroeven (SOK) waar allemaal ondergrondse onderzoekers in zitten. Wij als Van Schaikstichting werken heel nauw samen met de SOK en de meeste van de vrijwilligers bij onze stichting zijn dan ook lid van de SOK. Daarom organiseren we een aantal bezoeken aan de werkzaamheden in de vurusteenmijn, speciaal voor de leden van de SOK. We laten deze specialisten van ondergrondse onderzoeken alle details zien van de werken en waarom we zaken gedaan hebben zoals ze gedaan zijn. De leden zijn zeer onder de indruk.
19 augustus 2021: We zitten midden in de bouwvak vakantie, de aannemer is niet met breekwerk bezig. Dat geeft het archeologenteam de kans om archeologisch onderzoek te doen zonder de werkzaamheden op te houden. In gang 2 is zicht op een doorkijkje van de ene prehistorische mijn naar de andere prehistorische mijn. Dit doorzicht is in de jaren 60 dichtgezet met een mergelstenen muurtje. Wij pakken dit muurtje weg en maken de opening wat groter. Zo ontstaat een mooie, spannende doorkijk voor de bezoekers. Het uitgegraven materiaal wordt minitieus nageplozen op microdebitage, de kleine vuursteen fragmentjes die vrijkomen bij vuursteenbewerking. De kleinste scherfjes worden handmatig verzameld om in het lab te bestuderen of het van vuursteenbewerking komt. In de fotos hieronder wordt het gat vrijgemaakt en zijn de archeologen Joep Orbons en Tom Hamburg (Archol) bezig het uitgegraven materiaal na te pluizen. Het restmateriaal wordt afgevoerd.
Maar er gebeurt meer vandaag. Archeologe Alicia Walsh van Archol uit Leiden heeft op 10 augustus het grote blok fotogrametrisch ingemeten door een hele serie foto's rondom te maken waarna de computer uit die foto's een 3D beeld maakt. Ditzelfde komt Alicia vandaag doen met de kleinere blokken met haksporen. In onderstaande foto's is te zien hoe dit werkt. Ze legt een blok met de haksporen naar boven neer, plaatst lampen rondom. Ook legt ze zogenaamde targets neer die gebruikt worden om maten vast te leggen en vervolgens maakt ze een hele serie foto's.
Wat kan met een blok, zou ook moeten kunnen met de prehistorische gangen zelf. Als test leggen we de meet-targets in het panorama van de nieuwe gang 4 en lichten alles mooi uit. Alicia maakt van dit panorama een hele serie fotos als test om te kijken of we zo de prehistorische gangen goed kunnen visualiseren in 3D beeld. Zodra de resultaten binnen zijn, laten we er op deze website iets van zien.
17 augustus: Tijdens de bouwvakvakantie liggen de werkzaamheden in de Vuursteenmijn stil. Voor onze werkgroep "Tunnel en prehistorische galerijen" de gelegenheid om te inventariseren welke voor de bezoeker de benadrukken elementen en verhalen zijn, die de beleving in de nieuwe situatie tijdens een rondleiding kunnen verhogen. Een conceptplan met onze ideeën zijn verleden week voorgelegd aan een architect die dit plan verder gaat uitwerken. In de foto hieronder en hiernaast, ons conceptplan, uitgestrekt voor de mijn. |
Niet alleen denkwerk en plannen hebben we als vrijwilliger in ons takenpakket opgenomen, maar ook handen uit de mouwen steken! In augustus een dag in de week met de werkgroep bezig om overbodige apparatuur en elektrische kabels te verwijderen die straks niet meer nodig zijn. Deze week ca 1000 meter kabel verwijdert! Niet zo maar in stukken knippen maar in hun gehele lengte van 130 meter uit de buizen trekken! Dit voor mogelijk hergebruik.
De dikste kabels staan voor volgende week gepland, naar schatting nog 600 meter te gaan.
Jacques onze nestor met zijn 80 jaar topfit en een vakman puur sang!
Verslag: Tos Heuts, gids bij de vuursteenmijn en lid van de Werkgroep Tunnel en galerijen.
15 augustus 2021: De vuursteenmijn gaat over meer dan alleen maar archeologie. In de mijn komen archeologische, geologische en ecologische waarden bij elkaar.
- Het is een Archeologisch Rijksmonument.
- Het is geologisch een prachtige ontsluiting van de kalksteen (mergel) die anders nergens te zien is.
- Maar de vuursteenmijn ligt ook in een Natura 2000 gebied, Europees beschermde natuurgebieden. Er overwinteren jaarlijks ongeveer 160 vleermuizen. Al 5 jaar lang doet vleermuisonderzoeker Hans Weinreich onderzoek naar de vleermuizen in de vuursteenmijn door ze met een telsysteem in de poort te tellen. Zo weten we hoeveel vleermuizen binnen zijn maar ook wanneer ze vliegen en wanneer het rustig is. Vandaag heeft Hans het vleermuistelsysteem uitgelezen om de data te kunnen analyseren en het systeem een onderhoudsbeurt gegeven, de accu's werken prima. Die accu's zijn nodig als de stroom uitvalt, zodat het vleermuistelsysteem door blijft werken. Alles werkt prima door.
10 augustus 2021: Het mooie grote blok dat op 8 juni uit de mijn gebroken is, is in het archeologisch depot opgeslagen en onderzocht,
Photogrametrische opname van het mergelblok uit gang 4 met aan de bovenkant de prehistorische haksporen die in het plafond zaten. Door 160 foto’s rondom te maken is een 3D visualisatie van het blok gemaakt met alle sporen in hoog detail. Zo kunnen de haksporen vast gelegd worden zonder dat ze aangeraakt hoeven te worden. Photogrametrische opnames door Alicia Walsh, Archol, Leiden.
9 augustus 2021: De foto's van Tycha Buekers van vorige week zijn binnen. De vraag was om het werk vast te leggen, hoe de aannemer bezig is als documentatie van ons project. Hier een paar van de mooiste foto's.
Ook hebben we nog wat mooie plaatsen bezocht om foto's te maken, hier een locatie met touwsporen in de schachtvoet waar in de prehistorie brokken vuursteen met touwen omhoog getrokken zijn.
Vandaag hebben we met Tycha een nieuwe fotoexpeditie gehouden. De aannemer is nu met bouwvakvakantie dus we kunnen vrij overal fotograferen zonder hen in de weg te lopen. Tycha gebruikt de fotografie techniek van light painting waarbij de fotocamera open staat om vervolgens met een zaklamp het beeld in te kleuren. Zo kan precies de juiste hoeveelheid licht op de goede plek gebracht worden. Een hele klus om zo opnames te maken, maar ze zijn wel mooi. Het vraagt ook nogal wat nabewerking. Zodra de foto's binnen zijn, zullen we op deze website een paar mooie plaatsen.
5 augustus 2021: Gang 2 is de afgelopen week flink opgeschoten. Het openere karakter van de prehistorische gangen geeft vrijheid om te kunnen werken, dat doet de snelheid van werken goed.
Vandaag de laatste werkdag voor de bouwvak. Hierna liggen de werkzaamheden drie weken stil. Wij gebruiken die gelegenheid om de vuursteenmijn voor de komende drie weken verder open te stellen voor de vele bezoekers die we in de zomervakantie ontvangen. Tijdens het werk van de aannemer kan de helft van de bezoekersgang bezocht worden, nu tijdens de bouwvak vakantie breiden we dat uit tot drie kwart. De doorgang tot het laatste kwart wordt netjes afgezet.
Het is niet toevallig dat we tot daar doorgaan want op die plaats is het prachtige ondergrondse panorama van de nieuwe gang 4 te zien. Door dit zo open te stellen, kunnen we de bezoekers laten zien waar we aan werken en krijgen ze het onderstaande prachtige ondergrondse landschap te zien, mooi uitgelicht en alles.
De architect van Atelier Leise met een stagair bezoek het werk ook en we maken een planning voor de komende weken. Nu kunnen een aantal zaken uitgezocht worden die in september uitgevoerd kunnen worden. We weten inmiddels ook dat we het niet halen om op 1 oktober alle werkzaamheden afgerond te krijgen. We zijn druk bezig een deel van de werkzaamheden over te hevelen naar april-juni 2022. Alle betrokkenen willen dat het gehele plan uitgevoerd wordt, dat we het niet halverwege afbreken.
De bouwplaats is door de aannemer Mergelbouwsteen Kleijnen netjes achter gelaten voor de bouwvak, we kunnen goed met de bezoekers tot bij de mijn. Een mooie foto van tussen de bladeren geeft een mooi overzicht van de ligging van het werkterrein in het bos.
4 augustus 2021: Een van de fotografen van gisteren Bert Beckers heeft een aantal van zijn foto's al snel bewerkt en opgestuurd zodat wij alvast kunnen smullen van de prachtige beelden. Hier de foto's ook voor de bezoekers aan deze website om mee te genieten.
De foto hieronder laat de vier leden van de fotoexpeditie zien. Van links naar rechts: Rene Haemers (VSS), Joep Orbons (VSS), Bert Beckers (fotograaf) en Tycha Buekers (Fotograaf)
3 augustus 2021: Vandaag is veel gebeurt. Gisteren zijn de plafonddelen in gang drie geplaatst (zie de foto hieronder links) en is in gang 2 een flinke slag vooruit gemaakt. Het tempo zit er goed in.
Vandaag is ook een fototeam aanwezig. Tycha Buekers, lid van de Studiegroep Onderaardse kalksteengroeves (SOK) en Bert Beckers van Bert Beckers Fotografie, zijn heel ervaren fotografen in donkere ondergrondse situatie en komen het werk van de aannemer fotograferen en ook nog enkele mooie plaatsen in de prehistorische galerijen vast leggen. Goede foto's zijn handig om die te kunnen gebruiken. De fotoexpeditie wordt begeleid door Rene Haemers en Joep Orbons. Het wordt een gezellig dag met vele heel mooie foto's. Hieronder zijn de fotografen aan het werk.
2 augustus 2021: De vuursteenmijn in het weekblad De Etalage, het regionale blad. Bij de "Drie vragen" worden drie vragen aan Joep Orbons gesteld en beantwoord. Vanuit de bevolking is veel belangstelling in het werk bij de vuursteenmijn. Iedere dag zijn er mensen die aan de bouwplaats vragen stellen. Het informatiebord dat op de bouwhekken hangt, wordt druk bekeken en deze website met informatie over de verbouwing wordt wel 40-50 keer per dag bekeken, dat is erg veel voor een speciale website over een verbouwing. De gemeente Eijsden-Margraten verwijst ook op haar dit item op haar Nieuws pagina van 2 augustus. |