30 juni 2021: Vandaag is een mooi informatiebord geplaatst op de bouwhekken rondom de vuursteenmijn. Dit bord vertelt over de archeologie, de vondsten, de mijnbouw maar ook over de opgraving in de jaren 60 en 70 en gaat ook in op het werk dat nu gebeurt. En natuurlijk is er een link met QR code naar deze website waar uiteraard veel meer informatie over de restauratie te vinden is.
29 juni 2021: De regionale zender L1 TV besteed in het nieuws blok aandacht aan de restauratie van de vuursteenmijn met een interview met Fred Brounen, archeoloog van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en met Joep Orbons van de Van Schaikstichting.
Meerdere zenders pikken dit nieuws ook op zoals NOS Journaal Regio die deze uitzending in verkorte vorm op 30 juni uitzendt.
26 juni 2021: In Dagblad de Limburger verschijnt een leuk artikel over de vorderingen in de vuursteenmijn. De journalist en fotograaf van de krant waren zeer onder de indruk van de prachtige open gangen waarin je het gevoel hebt helemaal in de prehistorische gangen te zijn.
24 juni 2021: De nieuwe gangen vorderen gestaag. Het gaat niet heel snel maar dat moet ook niet. Er moet veilig gewerkt worden, alle belangrijke archeologische zaken moeten onderzocht worden, we gaan uit van 1.5 meter gang per week, we zitten goed op schema. In onderstaande foto is gang drie te zien, we zijn bijna halverwege met deze nieuwe gang voor we doorbreken in een prehistorische mijngang, ook weer met een mooi panoramabeeld.
Tijdens het breken van de nieuwe gangen, komen we nog heel bijzondere zaken tegen. Niet alleen archeologisch maar soms ook geologisch van aard. In de foto hierboven van gang 3 zijn in het tunnelfront een aantal donkere vlekken en banden te zien. Dit zijn natuurlijke inspoelingen van mineralen in de kalksteen die samen met hydrologische processen en geologische breuken voor een prachtig lijnen en kleurenspel zorgen. Hieronder enkele detailfotos.
22 juni 2021: De provinciale zender L1 besteed aandacht aan de werkzaamheden bij de vuursteenmijn.
17 juni 2021: We voeren deze werkzaamheden uit om de vuursteenmijn te consolideren maar ook om de bezoekers een betere beleving te geven van de vuursteenmijn. Tot nu toe was de beleving niet heel sterk, er waren 40 kleine vensters die zicht gaven op de prehistorische gangen. De foto hieronder laat zien hoe een zo'n venster zicht geeft op de gangen van 6000 jaar oud. Er zijn betonblokken te zien, ijzeren ondersteuningen en dan wat verder op een klein stukje van een beetje prehistorische gang. Toen dit in de jaren 70 gemaakt is, kon het niet anders. Maar echt een mooi prehistorisch ondergronds landschap is het niet. Er is veel fantasie voor nodig om je in een prehistorische gang te verplaatsen.
Dat kan beter. Deze week is een mooie opening gemaakt in gang nummer 3. Deze korte gang laat precies zien wat we hopen te bereiken, het zichtbaar maken van de prehistorische gangen. Hieronder is het beeld te zien dat zichtbaar wordt door een van de nieuwe vensters die we gaan maken voor het publiek. Deze panorama foto laat het beeld zien van links naar rechts aan het einde van een zijgang waar bezoekers in kunnen staan. Van links naar rechts zijn 4 prehistorische gangen te zien met nauwelijks ijzeren ondersteuningen. Je waant je dat je zelf in de prehistorische gangen aan het rondkruipen bent. Dat is toch echt wel heel wat beter dan het beeld tot nu toe. We gaan een paar van dit soort grote zichtvensters maken die de bezoeker een echte prehistorische mijnwerkers ervaring geeft. We zijn al heel erg trots op dit eerste resultaat.
12 juni 2021: Ook de vleermuizen maken gebruik van de vuursteenmijn. Ze overwinteren in de mijn en in het najaar gebruiken ze de mijn voor het zwermgedrag, een soort paringsvlucht. Om dit vleermuisgedrag te onderzoeken, is al sinds 2015 een vleermuistelsysteem in de poort van de vuursteenmijn ingebouwd waar in- en uitvliegende vleermuizen geteld worden. De opgenomen data wordt geregeld door vleermuisonderzoeker Hans Weinreich uitgelezen. Zo ook op deze zaterdag weer. Deze vleermuisdata wordt ook gebruikt om te monitoren hoe de vleermuizen reageren op de verbouwingswerkzaamheden.
11 juni 2021: In de eerste week van het werken van de aannemer is veel gebeurt. Bij drie van de vier nieuwe gangen is de eerste aanzet gedaan voor de nieuwe gang. Deze eerste aanzet is belangrijk om veilig en stabiel te kunnen werken. In onderstaande foto's is te zien hoe de muuraanzet voor de zijgang gemetseld is. De stalen balk zorgt voor de voldoende draagkracht.
Bij een andere gang is de muur al doorbroken en is goed te zien hoe de nieuwe opening voor een prachtig beeld zorgt naar de prehistorische gangen. Het beeld wordt niet gehinderd door betonmuren en stalen ondersteuningen. Dit beeld is het kortst bij wat een bezoeker kan komen om de prehistorische gangen in alle schoonheid te zien. Dit is precies het effect dat we willen bereiken met deze nieuwe gangen.
Binnen wordt een gang doorgebroken waarbij een stukje gang vrij komt dat nog niet opgegraven is. Archeoloog Tom Hamburg van archeologisch onderzoeksbureau Archol graaft het deel minutieus op en legt alle details pecies vast.
Een bijkomend voordeel van het openen van gangen is dat vuursteen vrij komt die in de prehistorie is blijven zitten in de pilaren. Deze vuursteen wordt door in samenwerking met de aannemer verzameld om te gebruiken als basismateriaal om replica's van prehistorische werktuigen van te maken. We hebben in de eerste week al veel vuursteen materiaal kunnen bemachtigen, wij zijn daar heel blij mee. In onderstaande foto zijn de vuursteenknollen goed zichtbaar.
De gewonnen vuurstenen liggen buiten klaar om doo rons weggehaald te worden.
Het uitgebroken materiaal wordt met een electrische heftruck naar buiten gereden.
8 juni 2021: Vandaag een prachtig resultaat. Op een plaats waar een nieuwe gang gaat komen, zit een groot stuk mergel/kalksteen in het plafond dat er uit moet. Op dat plafond staan heel veel mooie prehistorische haksporen, de sporen die de mensen 6000 jaar geleden hebben gemaakt om de gangen te maken. In een gezamenlijke krachtsinspanning is dit grote stuk plafond uit het plafond gehaald. Eerst is het blok ondersteund en de fragiele haksporen met piepschuim beschermd. Dan voorzichtig aan de bovenkant losmaken. In de foto hieronder ligt het blok het de haksporen op het piepschuim.
Dit blok wordt vervolgens voorzichtig op een heftruck geladen en naar buiten gereden.
Dit blok is vervolgens stevig ingepakt op een pallet en naar het archeologisch depot verplaatst voor conservering en onderzoek. Wij hopen dit blok voor het publiek tentoon te kunnen stellen.
2 juni 2021: Even een introductie van het materieel.
Met deze heftruck wordt het transport geregeld van het bouwdepot buiten het bos naar de vuursteenmijn. Deze heftruck op luchtbanden zal zo weinig mogelijk schade toebrengen aan het bospad.
Met onderstaande electrische heftruck mag ondergronds gewerkt worden. Ondergronds gaat alles electrisch, verbrandingsgassen kunnen we daar niet gebruiken.
Met deze kleine electrische machine wordt in de nieuwe gangen gewerkt waarbij met de boorhamer de gangen uitgehakt gaan worden.
De nieuwe gangen worden vandaag aangezet door sleuven te zagen in de betonmuren door de firma John Duijsengs. De gigantische circelzaag vreet zich probleemloos een weg door het beton, zowel verticale als horizontale sleuven zodat van daaruit de nieuwe gangen gemaakt kunnen worden.
1 juni 2021: Het bouwterrein wordt ingericht door de aannemer Mergelbouwsteen Kleijnen. Het begint met het inrichten van het bouwdepot buiten het gevoelige bosgebied. Hier worden de materialen opgeslagen om het natuurgebied zoveel mogelijk te ontzien.
Met een speciale heftruck worden alle materialen naar de vuursteenmijn gebracht.
In de mijn worden borden ontmanteld die voor de verbouwing in de weg hangen
In de mijn worden kabels en leidingen aangelegd zodat gewerkt kan worden.
Buiten de mijn staan de materialen gereed voor de inrichting van de werkplek
Om de nieuwe gangen aan te laten sluiten op de bestaande gang, moeten delen uit de betonmuur gezaagd worden. De gigantische circelzagen staan al klaar.