25 november 2022: In 2021 is in een klein deel van de vuursteenmijn een testmeting gedaan om de mijn met de modernste landmeetkundige instrumenten in te meten en vanuit die inmeting een visualisatie te maken. Dit is uitgevoerd door bureau Tijdlab dat gespecialiseerd is in het visualiseren van archeologische zaken samen met de firma TopCon Positioning. de leverantier van landmeetkundige instrumenten. Zij hebben een dag gemeten en geexperimenteerd, ook met de data die wij hen al eerder hadden toegestuurd. Uit deze data en de metingen hebben ze twee digitale visualisaties gemaakt.
Van de vuursteenmijn is een klein deel ingemeten met een roterende laser die ook gelijk beeld opneemt. Uit de roterende laser worden een 3D puntenwolk gemaakt waar de foto overheen gedrapeerd wordt. Het resultaat is via onderstaande link te zien. De mijn is goed zichtbaar, de stalen stutten zijn zichtbaar. Ook is goed te zien dat de verlichting heel belangrijk is. Alles dat tijdens de opname te zien is, ook de schaduw van het meetinstrument, komen op beeld. Dat is een wezenlijk verschil met een fotogrametrische opname waar meer controle is over de belichting en over hetgeen in beeld komt.
https://sketchfab.com/3d-models/curated-b0e47e895e884256814f5ddcb9c88d6a
Heel mooi is de visualisatie van Tijdland waarbij deze 3D scan gecombineerd is met de kaart van de vuursteenmijn. De mijn zelf is dan goed te bekijken en inzoomend op het deel waar de 3D opname gedaan is, is dan ook goed dat deel zichtbaar. Deze visualisatie is via onderstaande link te bekijken.
https://sketchfab.com/3d-models/rijckholt-gangen-1-8ba9bdb92a31407c85cb798d9ba3985d
Dit experiment is heel nuttig gebleken voor toekomstige inmetingen en visualisaties van de ondergrondse gangen.